Cultuurplein gaat ook lessen aanbieden in Droomboom

De Droomboom in Epe staat voor de talentontwikkeling van kinderen. Sterker: er worden zelfs zeven thema’s (bewegen, beeldende kunst, muziek, natuur, techniek, musical en toekomst) behandeld vanuit het prachtige gebouw (de voormalige Malerij) aan de Paasvuurweg in Epe. Sabrina Zwarts-Bol uit Epe, initiatiefnemer van de Droomboom, werkt daarbij met hulp van diverse partners. Zo begint Koppel-Swoe er in januari bijvoorbeeld een kinderopvanglocatie. Vorige week werd de handtekening gezet met een volgende belangrijke partner. Ook Cultuurplein gaat werken vanuit de Droomboom. Naast individuele muzieklessen worden de twee talenten muziek en beeldende kunst mede door Cultuurplein-docenten ingevuld.

Rinette van der Vliet, directeur-bestuurder van Cultuurplein is blij met deze nieuwe plek in de gemeente waar lessen aangeboden kunnen worden. “Talentgericht werken met kinderen staat ook centraal bij onze docenten. Daar denken wij dus exact hetzelfde als Sabrina. We kunnen daarbij heel aanvullend zijn aan de andere partijen die hier de zeven thema’s invullen.” Naast het geven van muzieklessen (zo is er een drumlokaal aanwezig in de Droomboom) zal Cultuurplein ook maatwerkprojecten gaan oppakken. ‘Muziek op schoot’ bijvoorbeeld, waarbij ouders samen met hun jonge kinderen kennis kunnen maken met diverse muziekinstrumenten. Of het zogenaamde Kunstatelier waarbij Cultuurpleindocenten een groep kinderen helpen bij het voltooien van thematische knutselopdrachten.

Ontwikkeling van zeven talenten voor kinderen
De zeven talenten die de Droomboom aanbiedt voor kinderen, vinden voornamelijk na schooltijd plaats. Sabrina Zwarts-Bol, ooit werkzaam als basisschooldirecteur, zag dat op school voornamelijk aandacht is voor de cognitieve ontwikkeling van het kind (taal en rekenen leren). “Maar voor de ontwikkeling van andere talenten is daar logischerwijs vaak niet veel tijd. Sindsdien is het mijn zielsmissie geworden om de creativiteit van kinderen te voeden. En zo te werken aan kindergeluk.” De ideeën waren er dus al jaren. De exacte plek en invulling was nog lange tijd onduidelijk. Totdat dit pand aan de Paasvuurweg zich aan haar opdrong. De afgelopen maanden stonden dus in het teken van finetunen van de ideeën en van zoeken naar partners. Het pand heeft inmiddels een bruisende uitstraling gekregen. Of dat nu komt door de caleidoscopische reeks aan initiatieven die Sabrina Zwarts-Bol zelf bedacht heeft, of door de kickbokslessen of de yogalessen die er gegeven worden. Of dat nu komt door de aanstaande kinderopvanglocatie van Koppel-Swoe of door de activiteiten die het Cultuurplein gaat bedenken. “Alles draait om de talentontwikkeling van het kind. Want daarvoor wil je toch het allerbeste?”

‘Hier komen talenten van kinderen tot bloei’
Sabrina Zwarts-Bol weet nog goed hoe dat vroeger bij haarzelf ging. “Ooit volgde ik bij Mamuze (voormalige naam van Cultuurplein) kunstlessen. Daar kon ik mezelf zijn. Die uren op woensdagmiddag hebben me gevormd. Mijn creativiteit is daar aangezet. Het is nu mooi om te zien dat de cirkel rond is. Dat de Droomboom en partijen zoals Cultuurplein de handen ineen slaan voor de volgende generatie. Zodat ook kinderen op een hele laagdrempelige manier ontdekken waar ze blij van worden. Hier komen kindertalenten tot bloei.”

De officiële opening van de ingrijpend verbouwde Droomboom vindt 17 februari plaats.

vlinder