Van pit tot plant

Wat gaaf! Dit keer ga je met Noppy je eigen plantje(s) kweken. Noppy heeft twee makkelijke fruit- / groentesoorten uitgekozen die je met hun pitjes (hun zaden) makkelijk kunt laten uitgroeien tot een plantje! Kijk maar snel het filmpje, verzamel de materialen en ga aan de slag!

Avocadopit
In het filmpje zie je straks eerst de avocadopit, als je deze hebt gekozen kun je dus kijken en meedoen vanaf het begin van het filmpje. 
 
Rond 5:21 min. in het filmpje wordt de ontkiem manier met saté-prikkers en een glas water uitgelegd. Je kunt deze manier uitproberen of kiezen om de pit te laten ontkiemen op dezelfde wijze als de citruspitjes, namelijk in een ziplock zakje in een vochtig keukenrolpapiertje. Deze laatste manier (ziplock zakje) gaat het snelste. Binnen 2/3 weken zie je het eerste scheurtje ontstaan in je pit en ongeveer een week na het scheuren zal de eerste wortel naar buiten gaan groeien. Maar het ontkiemen van de avocadopit vergt geduld! Dus wacht rustig af, bekijk steeds goed wat er gebeurt en zorg ervoor dat je de pit in het zakje vochtig houdt. De pit met satéprikkers in het glas duurt iets langer, maar wel super leuk om te zien hoe deze groeit en dan hoef je hem niet meer op het water te doen want hij staat al op het water. Wanneer je de pit in het zakje laat ontkiemen en er een wortel is verschenen van een paar centimeter, zet je pit dan alsnog op het water (met satéprikkers of gewoon een kleinere fles, met dunne hals, waar de pit niet doorheen kan vallen). Na een tijdje beginnen er vanzelf blaadjes te groeien. Waneer je wortels van je plantje zo’n 10 cm lang zijn kun je de pit planten, zoals uitgelegd in het filmpje. 
 
Citruspit vanaf 11.54 min (voor vlinder en regenbogen) 
In filmpje wordt alleen regenboog genoemd, maar vanwege het snellere resultaat is deze ook leuker om mee te starten als vlinder).
Ben jij een vlinder, gebruik dan de pitjes van een mandarijn, citroen, limoen of sinaasappel. Dit zijn allemaal citrussoorten (vandaar citruspit). 
De citroen heeft eigenlijk altijd wel pitjes, dus deze lukt gegarandeerd.
 
Het keukenpapier dat je nodig hebt mag ook watten of wc-papier zijn!
 
Je kunt de plantjes wanneer je een kleine kas hebt, ze ook in een kas zetten. Dan groeien ze nog beter. Doe de luchtgaatjes dan half open. 
 
Natuurlijk kun jij als vlinder ook beide pitten doen of als regenboog alleen de citruspit. Lekker doen wat voor jullie lukt en je leuk lijkt! Voor de regenbogen vind je ook nog wat extra uitdagende opdrachten op je kaart, succes! 
 
Hieronder wat foto’s van de stappen en eindresultaten. 
 
Ik ben ook super benieuwd naar jullie groeidagboeken en vergeet geen foto’s te delen van jullie mooie plantjes. Zet ‘m op!